Gardinskola -räkna ut tygåtgång

En viktig aspekt när du ska sy gardiner är att veta hur mycket tyg du behöver. I detta inlägg ska vi guida dig i hur du kan räkna ut tygåtgång. Generellt brukar vi rekommendera ca 1,5 x önskad bredd för en lagom veckning. Har du en yta du vill täcka som är en meter behöver du således en och en halv meter tyg på bredden (en vanlig tygbredd) för en snygg veckning.

Så vill du göra en snabb uträkning kan du tänka en tygbredd/meter, sen gångrar du det antalet med höjden du behöver + sömsmån för nederfåll och överkant. Vid veckband brukar vi lägga till 25cm/gardin för sömsmåner. Dvs, har du en yta som är 3 meter bred och 2,5 meter hög som du vill täcka med en fin veckning så behöver du 3 x (2,5 + 0,25) = 8,25m tyg.

Tygåtgång med Fingerkrokar

För att skapa en perfekt gardinupphängning använder vi oftast ett system som involverar fingerkrokar och veckband i överkanten. Detta är en metod som inte bara ger gardinerna en elegant finish utan ger också möjlighet att skapa olika typer av rynkningar för att passa din önskade estetik. Ett enkelt och flexibelt system! Läs mer om veckband och fingerkrokar här.

För att räkna ut hur mycket tyg som går åt till dina gardiner behöver du först veta hur många tygbredder som behövs. Här har vi en pdf med uträkningar för hur mycket tyg du behöver samt antal krokar som går åt.

SÅ HÄR LÄSER DU TABELLEN:

 

bredd du vill täcka

Här hittar du befintlig bredd du vill täcka. Om du t ex har en yta på 50 cm så kollar du här i listan bland de röda siffrorna och hittar din befintliga bredd 50.

välj utseende

Hitta vilken slags krokning du vill ha. Vanligast är en tom ficka mellan krokarna. Däremot om du vill du ha ett större veck väljer du istället en ficka i vecket och en mellan krokarna.

Se bredden på tyg du behöver

Gå sen neråt i tabellen, siffrorna med svart text visar hur brett tyg du behöver för att täcka din yta, här t ex 64cm.

 

 

antal krokar

Siffran med blå text under visar hur många krokar du behöver.

4-FINGERKROK

Vill du istället hitta bredden med 4-fingerkrokar går du neråt i tabellen och läser av under 4-fingerkrokning.

breda partier

Vår lista går upp till hela 5 meters bredd. Däremot om ytan du vill täcka är bredare än så är det bara att plussa ihop uppåt.

När du vet bredden på tyget du behöver så är det bara att räkna ut hur många tygbredder du behöver.

T ex Du har en vägg som är 2m bred du vill täcka med 2-fingerkrok med en ficka mellan vecken. I tabellen hittar du röda siffran med 200cm längst upp. Sen går du ner till din önskade krokning och hittar den svarta siffran 254 som är bredden på tyget du behöver. Du har hittat ett fint tyg som har en tygbredd på 140cm t ex denna . För att veta hur många tygbredder du behöver tar du ditt mått 254. Dela det med 140 (minus sömsmån ca 8cm, så 132cm) 254/132 = 1,9 Du klarar dig alltså på 2st tygbredder för att täcka ytan. För att räkna ut tygåtgången tar du sen antal tygbredder x höjden du vill ha på gardinen + sömsmån. T ex 2 x (250+25) = 550cm, du behöver alltså köpa 5,5m tyg.

räkna ut tygåtgång för ÖLJETTER

Vid uträkning av tygåtgång när du vill ha öljetter beror det lite på hur stora öljetterna är. Men en generell rekommendation är 1,5 gånger önskad bredd. Vecken som bildas av öljetten och stången behöver lite plats. Ju större öljett, desto mer tygbredd behöver du.

Räkna ut tygåtgång för Wavegardin

Att räkna ut tygåtgång för wavegardin är lite mer av en komplicerad vetenskap. Det är fler parametrar som spelar in, t ex vilket avstånd du har mellan gliden och krokarna. Detta avgör sen vilken storlek du får på vågorna. Generellt kan du räkna med minst dubbelt så mycket tyg. Vill du veta exakt uträkning på hur mycket tyg som går åt kan du maila någon av sömmerskorna i vår ateljé [email protected] eller [email protected] Meddela då vilken bredd som ska täckas (skenans längd). Hur stora vågor du vill ha (avstånd mellan krokarna). och vilken typ av glid du har, avståndet mellan gliden. Läs mer om waveband här.

Gardinskola -veckband och fingerkrokar på Youtube med Kajsa!

Har du sett att vi har en YouTube-kanal?

Klicka på bilden nedan så kommer du till Kajsas gardinskola. Här lär du dig mer om olika skenor, veckband, gardinuppsättningar.

Många valmöjligheter för att hitta perfekt gardin för din inredning

Alla dessa olika valmöjligheter ger dig flexibilitet att skräddarsy gardinens utseende och känsla efter ditt rum samt din personliga stil. Vi hjälper dig gärna på vägen för att du ska hitta din ultimata gardin. Läs mer här om våra tjänster.

Om du strävar efter en mer avslappnad och naturlig look kan du enkelt välja enfingerkrok. Då behöver du bara lägga till lite extra för att kunna täcka hela ytan i utsträckt läge, du får inga konstanta veck och kan ändå täcka ytan. Då kan du räkna tygåtgång och utgå enbart efter tygets bredd. T ex du vill täcka en yta som är 250cm och tyget är 140cm, då behöver du köpa 2st tygbredder och kan ta 2 x önskad höjd + sömsmån. Vi brukar rekommendera att lägga till en bit extra tyg på bredden om det är viktigt att täcka hela ytan, t ex vid mörkläggning, minst 20cm extra brukar vara bra, då tyg är mjukt och inte alltid sträcker ut sig exakt så som det var när det låg på rulle.

Det finns en uppsjö av olika tyger för gardiner på Tygverket.

Exempelvis på bilden till vänster syns ett draperi i belgiskt linne monterat med 1-fingerkrok i utdraget läge. Därefter på bilden till höger syns ett blommigt gardintyg och ett tunt vitt linnetyg monterade med 2-fingerkrok. Båda med en ficka mellan krokarna. Den vita linnegardinen är utdragen till max och där syns dom konstanta veck som bildas.

Följ och tagga oss gärna!

Det är ju så roligt att se vad tygerna i våra butiker blir i slutändan! Om du mixat & matchat med något eller några av våra tyger, tagga oss gärna (@tygverket) på Instagram eller Facebook!

 

 

 

BetalsättI vår webbshop kan du betala med Visa, Mastercard, American Express, Swish eller på faktura. Betala direkt eller på delbetalning och få dina varor levererade till närmaste utlämningsställe eller direkt hem till dig. För företag kan vi leverera direkt till leveransaddressen.

Du kan även beställa hemleverans eller välja att hämta upp dina varor i någon av våra butiker.

 

Kontaktuppgifter

Butiksadress:
S:t Paulsgatan 3 & 19
Stockholm

08-714 99 11
St. Paulsgatan 3: [email protected]
St. Paulsgatan 19: [email protected]

ÖPPETTIDER

Mån-Fre: 11-18
Lördag: 11-16
Söndag: 12-16

Öppettider helgdagar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Mailaddress:
 
 

Du kan såklart när som helst avbryta din prenumeration!

Läs mer om hur vi hanterar dina uppgifter här.

Copyright © 2009-2024 tygverket | E-post: [email protected] | Telefon: 08-7149911


Lägger till i kundvagnen

  • x