MÖNSTERPASSNING

Mönstrade tyger är ju fantastiska, vi älskar berättelserna de förmedlar och designglädjen. När du ska sy av mönstrade tyger blir det genast lite mer komplicerat än när du skapar av enfärgade tyger, mönsterpassning! I detta inlägg går vi igenom några grundläggande tips i hur du snyggast syr med mönstrade tyger.

Tyget avgör på vilket sätt det behöver mösterpassas

Hur du ska mönsterpassa beror på hur mönstret är tryckt på tyget och vad det är du ska sy. Mönster brukar ha en upprepning både vertikalt och horisontellt, vissa stormönstrade tyger har dock bara en horisontell upprepning. Finns det en vertikal upprepning kan man sy ihop två tygbredder så mönstret fortsätter och skarven knappt syns. Då gäller det att leta reda på vart mönstret fortsätter innan du klipper för att planera din sömnad, så att du har tillräckligt med tyg för ditt projekt. När vi syr gardiner som hänger i samma rum brukar vi börja på samma rapport, så att mönstret hamnar på samma höjd genom hela rummet. På så sätt ser alla gardiner likadana ut. Det kan ibland gå åt ganska mycket mer tyg, beroende på hur stor rapporten är och huruvida den matchar in med ditt klippmått.

endast horisontell upprepning. 

Stormönstrade tyget Björnlund har endast horisontell upprepning.

Vertikal & Horisontell upprepning

I tyget Merton från Morris & co hittar vi en typisk horisontell och vertikal upprepning av stiliserade granatäpplen och tulpaner, omgivna av fina blommor, äpplen och rullande akantusblad.

förskjuten upprepning

Ibland upprepas mönstret förskjutet och du får fler punkter att skarva ihop tyget, du måste alltså inte alltid ta en hel ny rapport. t ex som här på tyget Fjällflora.

räkna ut MÖNSTERPASSNING till gardiner

När vi ska sy flera enkla gardiner till ett rum mönsterpassat så börjar vi på samma rapport så att vi får alla gardiner likadana. Då vi tycker det blir snyggast så om de hänger i samma rum. Mät upp hur stor rapport tyget har (horisontell upprepning) ta det måttet t ex 63cm och dela gardinens  höjd + sömsmån med det så vet du hur många rapporter du behöver per gardin. Sen gångrar du det antalet med rapportens höjd så vet du hur mycket tyg du behöver per gardin.

Ex:

Rapport: 63cm

Gardinens höjd: 256cm + 25 cm sömsmån = 281cm

Tygåtgång/gardin: 281cm/63cm = 4,4 avrunda uppåt = 5 rapporter x 63cm = 315cm

Flera våder ihop

Ska vi skarva ihop fler våder till en bredare gardiner försöker vi däremot att sy ihop dem så att mönstret fortsätter. Samma uträkning som ovan brukar dock oftast funka.

Instagram

Här kan du se film med hur vi mönsterpassar när vi syr ihop två våder i sömnadsateljén.

 

fantastisk mönsterpassning

Här har vår sömmerska Liliya sytt en dyna med fantastisk mönsterpassning i tyget Golden Lily från engelska företaget Morris & Co.

Mönsterpassa till kläder

Syr du kläder är det en annan sak förstås, sällan är mönsterdelarna helt raka. Då får du istället utgå från mönstret, vart det placeras på plagget och prova dig fram vad som funkar bäst. Generellt så vill vi att samma del av mönstret hamnar på samma ställe på plaggets symmetriska delar. T ex skjortkragsspetsarna, höger och vänster byxben, ärmkullar etc. Detta är lite pilligt och kan ta tid, men är ack så tillfredställande när det klaffar. Detta funkar inte alltid, om mönstret i tyget är assymetrisk är det ju omöjligt, då får en bara köra på känsla :) Ibland struntar vi dock helt i mönsterpassning, det kan bero på att vi inte har tillräckligt med tyg, men ibland är vi bara lite lata. Oavsett är det upp till dig som syr, det är ju det som är skönheten i kråksången, du bestämmer själv över din sömnad!

skjortkrage och knappkant

mönsterpassning

sidosöm i kjol

mönsterpassning

ingen mönsterpassning

mönsterpassa rutiga byxor

Här hittar du en liten film om hur du kan tänka när du mönsterpassar ett par rutiga byxor.

Sömnadsservice

Pallar du inte sy dina mönsterpassade gardiner själv? eller har du helt enkelt inte tid?

-Inga problem, vi hjälper dig gärna! Vi kan sy alla möjliga (och omöjliga) gardiner, dynor och kuddar i vår syateljé som ligger i anslutning till butiken på S:t Paulsgatan 19. Kom gärna in till butiken och gör din beställning, vi hjälper dig med allt från tygval till gardintillbehör.

 

Följ och tagga oss gärna!

Det är ju så roligt att se vad tygerna i våra butiker blir i slutändan! Tagga oss gärna (@tygverket) på Instagram eller Facebook!

 

BetalsättI vår webbshop kan du betala med Visa, Mastercard, American Express, Swish eller på faktura. Betala direkt eller på delbetalning och få dina varor levererade till närmaste utlämningsställe eller direkt hem till dig. För företag kan vi leverera direkt till leveransaddressen.

Du kan även beställa hemleverans eller välja att hämta upp dina varor i någon av våra butiker.

 

Kontaktuppgifter

Butiksadress:
S:t Paulsgatan 3 & 19
Stockholm

08-714 99 11
St. Paulsgatan 3: [email protected]
St. Paulsgatan 19: [email protected]

ÖPPETTIDER

Mån-Fre: 11-18
Lördag: 11-16
Söndag: 12-16

Öppettider helgdagar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Mailaddress:
 
 

Du kan såklart när som helst avbryta din prenumeration!

Läs mer om hur vi hanterar dina uppgifter här.

Copyright © 2009-2024 tygverket | E-post: [email protected] | Telefon: 08-7149911


Lägger till i kundvagnen

  • x