Zero waste Pattern Cutting - Ett modernt tillvägagångssätt för hållbar sömnad! 

Vi har tagit in en ny bok i vårt sortiment – en bok som vi väntat på länge och som äntligen har landat i vår butik. Vi har följt Birgitta och hennes moderna och genomtänkta approach till sömnad.

Zero Waste Patterns erbjuder ett modernt tillvägagångssätt för hållbar sömnad. Genom att använda naturliga tyger och grundläggande sömnadstekniker lär du dig att sy utan att generera spill och skapar en kollektion på 20 plagg i skandinavisk stil.

Att arbeta med Zero Waste Patterns är som att lösa ett pussel. Genom att strategiskt planera dina mönsterbitar använder du en specifik längd av tyget från början till slut. På detta sätt utnyttjas allt, och sedan ritar du dem direkt på tyget. Genom att använda denna unika ”papperslösa” metod kan du eliminera både textil- och pappersavfall från dina sömnadsprojekt. Som ett resultat lär du dig att själv skapa mönster och sy dina egna kläder.

Denna bok innehåller 5 enkla Zero-Waste-Patterns-block – en t-shirt, kjol, linne, skjorta och byxor. Dessa kan sedan användas för att skapa ytterligare 15 projekt genom att göra enkla ändringar eller blanda och matcha dina block till nya modeller. Den levereras med instruktioner för mönsterlayout och mallar för storlekarna UK 6-30/US 2-26. Boken är på engelska.

När du har bemästrat de 5 blocken, är möjligheterna helt enkelt oändliga.

Birgitta Helmersson

Baserad i Malmö, Sverige, designar och utvecklar Birgitta Helmersson sömnadsmönster och kläder uteslutande med hjälp av zero waste patterns. Detta innebär att inget tyg slösas bort i klipp- och syprocessen. Små kollektioner skapas internt med hjälp av ett litet team och tillverkas med naturliga och återanvända tyger.

Tidigare baserad i Melbourne, Australien, har Birgitta 20 års branscherfarenhet som designer, sömmerska och mönsterkonstruktör inom både mode och kostym för teater. Hennes självbetitlade varumärke grundades 2013, och mellan 2016-2018 drev hon en studio/butik i Melbourne. Birgitta packade ihop verksamheten för att återknyta till sina svenska rötter och flytta till Sverige med sin familj i början av 2018.

Birgittas erfarenhet inom modeindustrin fick henne att inse hur mycket avfall den genererar. Hon upptäckte att designen alltid ritades först utan mycket tanke på tygbredden som skulle användas, vilket ledde till mycket spill i produktionen. Denna insikt ledde till ett ökat intresse för att hitta vägar att minska spillet, och hennes arbete med zero waste patterns tog sin början.

Läs mer om Birgitta Helmersson på hennes hemsida!

Boilersuit

Vi provsydde ett av mönstren: Boiler suit. Där kombineras Tee och Trouser blocken till en heldress! Allt är så smart uttänkt, och konstruktionen är som ett pussel, vilket gör det riktigt roligt. Dessutom visade det sig att dressen är ett underbart plagg att ha på sig och funkar både till vardag och fest. Mönstret i boken utgår från ett tyg på 150cm, medan det tyg vi använde, "Cana Seersucker" från meetMILK®, är bara 140cm. Trots det funkade det fint, lite tajtare över stussen, men eftersom tyget har några procent elastan och även bäckebölja ger det efter lite.

zero waste patterns - perfekt för tygälskare!

Vi är imponerade av Birgittas arbete bakom boken och anser att det nya tänkesättet är inspirerande! Vi brukar ofta utgå från tyget när vi syr. Tyget ligger framför oss (ja, i mängder), och idéerna om vad det ska bli kommer efter. Här tar vi ett steg längre och utgår enbart från tyget. Det är viktigt att bli skicklig på att sy, och en stor del av det handlar om materialkännedom och kärlek till tyget.

Dessutom blir det enklare för oss att jobba med vintage, deadstock och loppisfynd. Vi måste börja arbeta mer med det vi har. Utöver detta blir zero waste patterns smart när det handlar om att skapa medvetenhet kring hållbarhet inom modebranschen. Förvisso är det en nytänkande metod som inte bara minskar avfallet utan ger också utrymme för kreativitet.

Tack vare detta sätt att arbeta kan vi anpassa våra kläder efter våra önskemål och bidra till en hållbarare framtid. I detta sammanhang är det viktigt att reflektera över hur varje steg i skapandeprocessen påverkar miljön och samhället. Slutligen, i förlängningen av vårt engagemang för hållbarhet, kommer vi att fortsätta integrera dessa metoder i vår sömnadspraxis.

några tips från vårt digra sortiment

Här är fler tyger vi siktar på att sy nästa boiler suit i, för jo, det kommer bli fler av denna perfekta modell!

Följ och tagga oss gärna!

Det är ju så roligt att se vad tygerna i våra butiker blir i slutändan! Om du mixat & matchat med något eller några av våra tyger, tagga oss gärna (@tygverket) på Instagram eller Facebook!

 

BetalsättI vår webbshop kan du betala med Visa, Mastercard, American Express, Swish eller på faktura. Betala direkt eller på delbetalning och få dina varor levererade till närmaste utlämningsställe eller direkt hem till dig. För företag kan vi leverera direkt till leveransaddressen.

Du kan även beställa hemleverans eller välja att hämta upp dina varor i någon av våra butiker.

 

Kontaktuppgifter

Butiksadress:
S:t Paulsgatan 3 & 19
Stockholm

08-714 99 11
St. Paulsgatan 3: [email protected]
St. Paulsgatan 19: [email protected]

ÖPPETTIDER

Mån-Fre: 11-18
Lördag: 11-16
Söndag: 12-16

Öppettider helgdagar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Mailaddress:
 
 

Du kan såklart när som helst avbryta din prenumeration!

Läs mer om hur vi hanterar dina uppgifter här.

Copyright © 2009-2024 tygverket | E-post: [email protected] | Telefon: 08-7149911


Lägger till i kundvagnen

  • x