KLÄDVÅRD: TA HAND OM ULLTRÖJORNA

KLÄDVÅRD: TA HAND OM ULLTRÖJORNA

-- Nu när värmen verkar ha kommit för att stanna kan det vara dags att plocka undan ullplaggen och förvara dem över sommaren. Innan dess kan det vara bra att ge dem lite extra kärlek så att de är fina och fräscha inför nästa säsong. Så dags för klädvård: ta hand om ulltröjorna!

ULLKUR

Med en ullkur ger du din tröja en liten boost inför nästa säsong. Perfekt för slitna ullkläder, det ger dem lyster, mjukar upp fibrer och återger elasticiteten. Denna tröja var lite sliten på armbågarna och såg allmänt dassig ut. Efter en omgång med ullkur och ullkam ser och känns den mycket fräschare.

Frys tröjan

Innan du börjar vårda din tröja kan det vara en god idé att lägga den i frysen. Ja, du läste rätt. Som en säkerhetsåtgärd mot skadedjur kan du frysa dina plagg innan du stoppar undan dem. Det är inte kul att packa upp kläder med malhål på hösten. Denna åtgärd kan vi även rekommendera om du köpt ett ullpalgg second hand, eller fått av någon.

Ullkur

Är din tröja inte direkt smutsig, men behöver ett litet upplyft så rekommenderar vi att göra en ullkur. Det återger ullens naturliga elasticitet och lyster och gör ulltyger och stickade ullplagg som nya!

Blanda i vatten

1/2 tesked ullkur löses i lite hett vatten som fylls på med handvarmt vatten till 1 liter. Gör större dos för tjockare plagg, vi gjorde 1,5 tsk till 3 liter vatten.

Lägg i plagget

Låt det fuktade tröjan ligga i lösningen 1/2-1 timme, skölj snabbt med rent ljummet vatten. Skölj inte för noga, det är bara bra ifall lite av lösningen är kvar i tröjan.

torka

Bred ut tröjan på en handduk för att torka. Vi lade en handduk ovanpå en torkställning för att inte skada några golv. Har du golvvärme kan det vara en bra idé att torka på det.

Ullkam

När tröjan torkat kan du avlägsna noppor genom att dra några varv med en ullkam för att riktigt få tillbaka nykänslan.

handtvätt

Är din tröja smutsig är det bäst att tvätta den först. Vi brukar använda sidentvål som funkar fint för många naturmaterial så som siden, lin, skinn, ull, sämsskinn, päls etc.

Förbered tvättvatten

Skrapa ner lite tvålflagor i hett vatten med hjälp av en kniv. Blanda väl i det heta vattnet så all tvål har löst upp sig. Fyll en balja med fingervarmt vatten och häll i tvålblandningen och rör om. Tvätta tröjan genom att krama varsamt. Gnugga inte, då kan ullfibrerna filta sig.

Punktmarkera vid behov

Vid fläckar kan du addera lite extra tvål och krama ur fläcken. Gnugga inte, utan krama ur med mer tvål och mer vatten.

skölj och torka

Skölj ur tvålen i några omgångar. Du behöver inte skölja allt för mycket, att det blir tvål kvar är bara bra för materialet, det återfettas samtidigt med tvätten. Plantorka sen din tröja på en handduk. Som avslutning kan du även här köra ett varv med ullkammen.

Kolla in hur vi gjorde på YouTube

Har du sett att vi har en YouTube-kanal?

Klicka på bilderna nedan så kommer du till våra shorts när vi tvättar och vårdar ulltröjorna.

förvara

När du sen förvarar dina ullplagg är det en god idé att lägga med några block med röd cederträ för att hålla mal och andra skadedjur borta. Vi hittade våra här.

 

Det är också bra att städa ur din förvaring då och då. Ta ut alla kläder från stället du förvarar dem på och skaka dem – torka skåpen rena från damm eller dammsug i dem.

 

Lägg kläder du inte använder så ofta, och kläder du inte vill tvätta om och om igen i vakuumpåsar för att förhindra malen från att komma in (detta gäller exempelvis stickade plagg och ull som är två av malens bästa föda)

Följ och tagga oss gärna!

Det är ju så roligt att se vad det blir av våra produkter! Om du fixat något, tagga oss gärna (@tygverket) på Instagram eller Facebook!

Klädvård: ta hand om ulltröjorna, lite mer text:

Ulltröjor är inte bara bekväma och varma, de är också vackra och stilrena. Men för att de ska behålla sin skönhet och kvalitet över tid kräver de rätt vård. I det här blogginlägget utforskar vi några enkla steg för att vårda dina ulltröjor på rätt sätt, så att du kan njuta av dem under lång tid framöver.  Så dags för klädvård och ta hand om ulltröjorna!

  • Tvätta försiktigt: Det första och viktigaste steget i att vårda dina ulltröjor är att tvätta dem försiktigt. Ull är en naturlig fiber med små hullingar som lätt kan tova ihop sig om du tvättar för varmt och gnuggar för mycket. För att undvika detta, handtvätta alltid dina ulltröjor i kallt eller ljummet vatten med ett milt ulltvättmedel, sidentvål är perfekt. Undvik att gnugga eller vrida plagget, istället ska du låta det ligga i blöt i några minuter och sedan försiktigt pressa ut vattnet.
  • Torka plant: Efter tvätt är det viktigt att torka dina ulltröjor på rätt sätt för att undvika att de tappar formen eller sträcks ut. Placera dem på en ren handduk och låt dem torka plant. Undvik att hänga upp dem, eftersom det kan göra att de töjer sig och förlorar sin form. Se även till att undvika direkt solljus eller värmekällor, eftersom detta kan skada fibrerna.
  • Förvaring: När du inte använder dina ulltröjor är det viktigt att förvara dem på rätt sätt för att undvika angrepp från skadedjur. Först och främst, se till att de är rena innan du lägger undan dem. Förvara dem i en ren, torr plats där de får andas, som exempelvis en luftig garderob eller byrålåda. För att skydda dem från mal kan du använda cederträblock eller lavendelpåsar, som dessa insekter inte gillar.
  • Undvik överanvändning: Att bära samma ulltröja dag efter dag kan slita på fibrerna och göra att de tappar sin form och mjukhet. Försök att variera användningen av dina ulltröjor och ge dem en viloperiod mellan användningarna. På så sätt får de tid att återhämta sig och håller sig fina längre.
  • Ullkamning: Efter en tids användning kan ulltröjor få små noppor eller bollar av fibrer på ytan. Detta är naturligt och kan enkelt avlägsnas genom att använda en ullkam. Försiktigt dra kammen över ytan och ta bort noppor och fibrer. Var försiktig så att du inte drar sönder eller skadar

BetalsättI vår webbshop kan du betala med Visa, Mastercard, American Express, Swish eller på faktura. Betala direkt eller på delbetalning och få dina varor levererade till närmaste utlämningsställe eller direkt hem till dig. För företag kan vi leverera direkt till leveransaddressen.

Du kan även beställa hemleverans eller välja att hämta upp dina varor i någon av våra butiker.

 

Kontaktuppgifter

Butiksadress:
S:t Paulsgatan 3 & 19
Stockholm

08-714 99 11
St. Paulsgatan 3: [email protected]
St. Paulsgatan 19: [email protected]

ÖPPETTIDER

Mån-Fre: 11-18
Lördag: 11-16
Söndag: 12-16

Öppettider helgdagar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Mailaddress:
 
 

Du kan såklart när som helst avbryta din prenumeration!

Läs mer om hur vi hanterar dina uppgifter här.

Copyright © 2009-2024 tygverket | E-post: [email protected] | Telefon: 08-7149911


Lägger till i kundvagnen

  • x