Sy Linningsband:

Här kommer ett tips som förenklar och snabbar på sömnaden av linning. I många symönster så är linningen helt rak och då går det finfint att byta ut mönsterdelen för linning till ett linningsband i vlieseline/mellanlägg. Du klipper till längden som krävs och pressar på ditt tyg och klipper ut tyget runt bandet så har du din linning! Linningsband hjälper till att ge dina sömnadsprojekt en professionell look och känsla. Det ger en snygg och stabil finish på insidan av plagget, samtidigt som det förhindrar att tyget fransar sig. Så här nedan visar vi hur du ska sy.

Linninsband pressat

"Linningsband pressat" finns i svart eller vitt.

sy på linningsbandet

Bandet läggs kant i kant och räta mot räta mot plaggets överkant i midjan. Sy mitt i den första markeringen som bilden visar.

pressa upp

Pressa sömsmånerna upp in i linningen. Se till att få med alla lager släta.

pressa ner överkanten

Pressa ner överkanten efter markeringarna noga. Akta så tyget inte lossnar så att vlieselinet bränner fast på strykjärnet! Se till att kanten är vikt.

vik ner

Nu är det dags att vika ner bandet i mittenmarkeringen. Pressa. Se till att nederkanten på insidan av linningen hamnar några mm nedanför sömmen du just sytt.

sy fast linningsbandet

Sätt några nålar hela vägen runt från framsidan. Sätt nålen precis nedanför kanten av linningen i plaggets tyg och se till att du får med dig baksidan av linningen, precis vid nederkanten av den. Sy i diket från framsidan.

 

et Voilá!

Nu har du en linning! kolla att du fått med dig kanten på baksidan hela vägen runt, om du missat någon stans är det bara att sy över en gång till och se till att den kommer med!

tjusigt!

Så här ser det ut från framsidan. Öva på att få sömmen precis i diket så blir det extra snyggt!

Kolla in vår youtube-video när Amanda visar hur du syr på linningsbandet på en rynkad kjol

 

Klicka på bilden här nedan så kommer du direkt till videon!

Varför ska jag sy linningsband?

Linningsband är en viktig del av många sömnadsprojekt och kan användas för att skapa en snygg och professionell finish på en kjol, byxor, shorts eller kjol. Att sy ett linningsband kan verka svårt, men med rätt sytips och sömnadsinspiration kan det vara enkelt och roligt att göra.

För att sy ett linningsband behöver man några sytillbehör, inklusive en symaskin, strykjärn, knappnålar, tråd och en sax. Det är också bra att ha tillgång till symönster eller instruktioner, så att man vet hur man ska klippa och sy ihop linningsbandet på ett korrekt sätt. 

När man syr ett linningsband är det viktigt att ha grundläggande sykunskap och förståelse för sömnadstekniker, håll koll på räta mot räta, och vik tyget på rätt sätt. Men med lite övning och tålamod kan man snart sy professionella linningsband som är både hållbara och snygga. Som vanligt vid hantverk är det övning som ger färdighet! Vi hoppas att ni plockade upp några syknep här. Sy lugnt nu!

Följ och tagga oss gärna!

Det är ju så roligt att se vad tygerna i våra butiker blir i slutändan! Om du mixat & matchat med något eller några av våra tyger, tagga oss gärna (@tygverket) på Instagram eller Facebook!

 

BetalsättI vår webbshop kan du betala med Visa, Mastercard, American Express, Swish eller på faktura. Betala direkt eller på delbetalning och få dina varor levererade till närmaste utlämningsställe eller direkt hem till dig. För företag kan vi leverera direkt till leveransaddressen.

Du kan även beställa hemleverans eller välja att hämta upp dina varor i någon av våra butiker.

 

Kontaktuppgifter

Butiksadress:
S:t Paulsgatan 3 & 19
Stockholm

08-714 99 11
St. Paulsgatan 3: [email protected]
St. Paulsgatan 19: [email protected]

ÖPPETTIDER

Mån-Fre: 11-18
Lördag: 11-16
Söndag: 12-16

Öppettider helgdagar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Mailaddress:
 
 

Du kan såklart när som helst avbryta din prenumeration!

Läs mer om hur vi hanterar dina uppgifter här.

Copyright © 2009-2024 tygverket | E-post: [email protected] | Telefon: 08-7149911


Lägger till i kundvagnen

  • x