Sy i trikå

Sy i trikå!

Att sy i trikå är roligt och inte så svårt som det först kan verka. Du behöver några enkla tips och råd innan du börjar, sen blir resultatet ofta lyckat, då man inte behöver tänka lika mycket på passform som när man syr i vävda material.  

Materialet

Till skillnad från vävda tyger är trikå stickade och tillverkade på en stickmaskin istället för en vävstol, vilket gör att tyget är stretchigt i sig. Det finns ingen varp eller väft, utan tyget är uppbyggt av stickade rader som stickats runt, runt, som en tub, som sen klipps isär på fabriken. Det finns många olika sorters stickbindningar, men vanligast är slätstickat. Trikå kallas ibland även för jersey.  

 Vanliga fibrer som trikå är tillverkat av är bomull och viskos, ofta är det några procents elastan i. Elastan kan även kallas lycra eller spandex och det gör att tyget blir mer elastiskt och förebygger att det förlorar sin form.   

Tillklippning

När du syr i trikå är det extra viktigt att du håller koll på tygets trådrak. Trådraken är parallell med stadkanten, som långsidan på tyget kallas. I trikå är också trådraken motsatt riktning mot tygets stretchriktning, som du vill ha på bredden av plagget. Så det är viktigt att du lägger mönstrets trådraksmarkering parallelt i linje med tygets trådrak. Den är oftast markerad som en lång pil längs med plaggdelarna. Många mönster har sömsmån redan inräknat, läs i instruktionen till det mönster du använder, annars får du lägga till önskad sömsmån när du klipper (ca 6mm, eller ca 1cm om du syr med overlockmaskin). 

sömmar

I trikå syr vi aldrig med vanlig raksöm, den spricker nämligen när man rör sig då den inte är stretchig som tyget. Vi behöver sy med en söm som är stretchig och rör sig med tyget. På vanliga hushållsmaskiner finns det ofta någon söm som lämpar sig för att sy i trikå med. Har man en väldigt basic maskin kan vanlig sicksacksöm funka alldeles utmärkt. Kolla i instruktionsboken vad din symaskin har att erbjuda. Har du en overlockmaskin är det bara att gratulera, den är utmärkt att sy i trikå med då sömmarna blir stretchiga. När man sen ska fålla plagget brukar jag använda en tvillingnål eller sy med en trestegssicksack. 

Välj rätt nål

Tvillingnålen sätter du i som vanliga nålar i maskinen och sen trär du två trådar som vanligt och för i en tråd i varje nål.  Det kan vara bra att använda en stretchnål. Det finns olika varianter, men de flesta har en rundad spets för att leta sig igenom tyget istället för att sticka igenom, så att du inte skadar tyget. Detta är extra viktigt om du har ett tyg med mycket lycra i, som lätt kan skadas. Vi kan också rekomendera en liten vass  knappnål när du ska nåla. Eller så kan det va lättare att använda clips om det är svårt att få till det med knappnålar. 

Några fler tips

Tänk på att inte dra i tyget, låt symaskinen mata tyget som den ska. Ibland kan du få hjälpa till och putta på lite, bättre att göra det framifrån än bakifrån. Öva och hitta känslan! Upplever du att tyget äts upp av maskinen vid start så kan du antingen börja en liten bit in i tyget. Eller så kan du hålla fast trådarna bakom pressarfoten i starten av sömmen, dra lite i dem just i början så att tyget får en liten skjuts in.

kolla in våra filmer på Youtube!

Har du sett att vi har en YouTube-kanal?

Klicka på bilderna nedan så kommer du till matnyttiga videos om hur du syr i trikå.

 

Sömnad i trikå kan vara både roligt och utmanande, särskilt om du är nybörjare inom detta område. För att lyckas med dina trikåsömnadsprojekt är det viktigt att ha rätt utrustning och tekniker till hands. Trikåtyg är känt för sin stretchighet och bekvämlighet, men det kräver också speciella kunskaper. Öva, öva och hitta känslan!

Så, oavsett om du är nybörjare eller har erfarenhet av sömnad, kan du utforska världen av trikåsömnad med rätt utrustning, trikåtyg och sömnadstekniker. Så sätt i gång och ta dina trikåsömnadskunskaper till nästa nivå och skapa fantastiska trikåkläder och projekt. Lycka till!

 

några tips från vårt digra sortiment

Följ och tagga oss gärna!

Det är ju så roligt att se vad tygerna i våra butiker blir i slutändan! Om du mixat & matchat med något eller några av våra tyger, tagga oss gärna (@tygverket) på Instagram eller Facebook!

 

BetalsättI vår webbshop kan du betala med Visa, Mastercard, American Express, Swish eller på faktura. Betala direkt eller på delbetalning och få dina varor levererade till närmaste utlämningsställe eller direkt hem till dig. För företag kan vi leverera direkt till leveransaddressen.

Du kan även beställa hemleverans eller välja att hämta upp dina varor i någon av våra butiker.

 

Kontaktuppgifter

Butiksadress:
S:t Paulsgatan 3 & 19
Stockholm

08-714 99 11
St. Paulsgatan 3: [email protected]
St. Paulsgatan 19: [email protected]

ÖPPETTIDER

Mån-Fre: 11-18
Lördag: 11-16
Söndag: 12-16

Öppettider helgdagar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Mailaddress:
 
 

Du kan såklart när som helst avbryta din prenumeration!

Läs mer om hur vi hanterar dina uppgifter här.

Copyright © 2009-2024 tygverket | E-post: [email protected] | Telefon: 08-7149911


Lägger till i kundvagnen

  • x