Studiebesök hos Birgitta Helmersson

STUDIEBESÖK HOS BIRGITTA HELMERSSON

På sportovet drog vi ner till Malmö för ett studiebesök hos Birgitta Helmersson i sin butik/studio/syverkstad. Vi har följt Birgitta och hennes moderna och genomtänkta approach till sömnad och är så glada över att nu kunna utöka vårt sortiment med hennes nya pappersmönster Zero Waste Tie Top och Jumper!

Zero Waste Patterns erbjuder ett modernt tillvägagångssätt för hållbar sömnad. Genom finurligt planlagd mönsterkonstruktion blir det noll spill! Detta sätt att jobba med tyg initierar nya metoder som främjar sömnad som tär mindre på våra resurser.

Det blev ett mycket inspirerande besök och om ni är i Malmö rekomenderar vi att ni tittar förbi!

Här finns en liten video där du kan kolla in vårt besök och höra Birgitta berätta, ljud på!

Birgitta Helmersson

Baserad i Malmö, Sverige, designar och utvecklar Birgitta Helmersson sömnadsmönster och kläder uteslutande med hjälp av zero waste patterns. Detta innebär att inget tyg slösas bort i klipp- och syprocessen. Små kollektioner skapas internt med hjälp av ett litet team och tillverkas med naturliga och återanvända tyger.

Tidigare baserad i Melbourne, Australien, har Birgitta 20 års branscherfarenhet som designer, sömmerska och mönsterkonstruktör inom både mode och kostym för teater. Hennes självbetitlade varumärke grundades 2013, och mellan 2016-2018 drev hon en studio/butik i Melbourne. Birgitta packade ihop verksamheten för att återknyta till sina svenska rötter och flytta till Sverige med sin familj i början av 2018.

Birgittas erfarenhet inom modeindustrin fick henne att inse hur mycket avfall den genererar. Hon upptäckte att designen alltid ritades först utan mycket tanke på tygbredden som skulle användas, vilket ledde till mycket spill i produktionen. Denna insikt ledde till ett ökat intresse för att hitta vägar att minska spillet, och hennes arbete med zero waste patterns tog sin början.

Läs mer om Birgitta Helmersson på hennes hemsida!

Här hittar du produkterna i vår webbshop

Syateljé och butik

I butiken/studion finns några av Birgittas designs uppsydda att köpa för dem som helst inte syr själv, vidare rymmer lokalen också syateljé och nu även printer för tillverkning av pappersmöntser. De gör allt själva och även designen på layouten är genomtänkt för noll spill även där.

Även alla kläder de säljer i butiken och online syr de själva i ateljén och allt tas till vara på. T ex blir stadkanter till dekorationer eller stoppning i kuddar och dynor.

Birgitta berättar att det har tagit lite tid för kunder att greppa vad Zero waste är och vad det betyder i praktiken. Därför har tillverkningen av mönster varit till stor hjälp för förståelsen hos gemene man. Tidigare har de endast sålt pdf-mönster, men nu är vi glada att de både tagit fram en bok samt pappersmönster så kan även vi vara återförsäljare och sprida detta nya sätt att tänka vid konstruktion och tillklippning.

Inspiration

Birgitta berättar lite om hur hon arbetar och tankegångarna bakom hennes mönster. Hon har arbetat med Zero Waste i över tio år och säger att i början var det svårt, men nu tycker hon att begränsningarna är inspirerande. Dessutom, hon gillar att arbeta inom de ramar som noll-spill-principen kräver. För henne handlar det inte bara om att minimera avfall utan också om att maximera användningen av resurser. Genom att vara medveten om varje steg i produktionsprocessen kan hon skapa mönster som inte bara är miljövänliga utan också unika och kreativa. På så sätt blir varje plagg inte bara ett uttryck för stil utan också ett statement om hållbarhet och ansvar.

STUDIEBESÖK HOS BIRGITTA HELMERSSON

STUDIEBESÖK HOS BIRGITTA HELMERSSON

STUDIEBESÖK HOS BIRGITTA HELMERSSON

lille praktikanten fick sy

Följ och tagga oss gärna!

Det är ju så roligt att se vad tygerna i våra butiker blir i slutändan! Om du mixat & matchat med något eller några av våra tyger, tagga oss gärna (@tygverket) på Instagram eller Facebook!

 

BetalsättI vår webbshop kan du betala med Visa, Mastercard, American Express, Swish eller på faktura. Betala direkt eller på delbetalning och få dina varor levererade till närmaste utlämningsställe eller direkt hem till dig. För företag kan vi leverera direkt till leveransaddressen.

Du kan även beställa hemleverans eller välja att hämta upp dina varor i någon av våra butiker.

 

Kontaktuppgifter

Butiksadress:
S:t Paulsgatan 3 & 19
Stockholm

08-714 99 11
St. Paulsgatan 3: [email protected]
St. Paulsgatan 19: [email protected]

ÖPPETTIDER

Mån-Fre: 11-18
Lördag: 11-16
Söndag: 12-16

Öppettider helgdagar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Mailaddress:
 
 

Du kan såklart när som helst avbryta din prenumeration!

Läs mer om hur vi hanterar dina uppgifter här.

Copyright © 2009-2024 tygverket | E-post: [email protected] | Telefon: 08-7149911


Lägger till i kundvagnen

  • x