Sytips!

--Sy en portmonnä. Här kommer en guide om hur du syr en liten portmonnä. Perfekt för småprylar i packningen som du vill skydda lite extra så som hörlurar, kontokort, smycken, etc. Häng med när vi tar dig genom stegen för att skapa en handgjord portmonnä som kommer att bli din favoritaccessoar!

sy portmonnä

Klipp ut tygbitar

Klipp till två tygbitar (en för utsidan och ett fodertyg) på ca 12 x 24 cm. Runda av två av kortsidans hörn, du kan ta hjälp av något runt föremål för att rita ut, t ex en tejprulle.

nåla!

Lägg bitarna räta mot räta och nåla ihop.

Sy ihop

Vidare ska du sy ihop bitarna med en pressarfotsbredd mot kanten, runt hela, men lämna däremot en liten öppning i kortändan du inte har rundat av. Lagom stort för att kunna vränga ut, ca 6cm.

Jacka sömsmånen

Klippa ur små trianglar i sömsmånen mot sömmen på rundningarna med en vass sax, var försiktig så du inte klipper i sömmen. Följden blir att sömsmånen lägger sig snyggt och jämnt när du vänder den ut och in.

Vräng rätsidan ut

Vräng in och ut så att rätsidan kommer utåt genom hålet du nyss lämnade. Använd gärna ett falsben (point turner) att peta med för att få till snygga hörn och rundningar. Därefter behöver du pressa noggrant med strykjärn så det är snyggt och prydligt.

 

Sy en portmonnä

Sy igen hålet

Från rätsidan kan du nu sy igen hålet genom att sy en stickning längs med hela kortsidan.

sy en portmonnä

Vik upp

Därpå ska du vika upp kortsidan du nyss sydde, ca en tredjedel upp så att det bildar en lagom stor portmonnä, mät så att båda sidor är lika mycket vikta. Du kan sätta några nålar så den håller sig på plats.

sy en portmonnä

Sy ihop portmonnän

Från botten och upp ska du därpå sy ihop sidorna. Då det är ganska tjockt vid det här laget kan det vara svårt att komma igång med sömmen då pressarfoten lutar uppåt. Det kan vara en god idé att bulla upp pressarfoten bakom med några lager skräptyg. Du börjar sömmen i portmonnän, skräptyget är bara som hjälp för att komma igång jämnt och fint. Vi sydde allt i ett svep och fortsatte hela vägen runt, då blir det också en stickning på den rundade delen som nu är portmonnäns lock. Då håller sig locket lite snyggare och det ser mer arbetat ut.

 

Sy knapphål

Slutligen är det dags att sy knapp och knapphål! vår ateljésymaskin från Juki har en ypperligt fin funktion som syr knapphål automatiskt med sensor. Så då är det liksom bara att luta sig tillbaka och låta maskinen göra jobbet. Det går ju såklart fint att sy knapphålet för hand också, eller varför inte välja en t. ex. tryckknapp?

Ja, då var den klar!!

med vintageknapp

tyget från libertys utekollektion

finns fler varianter i samma kollektion

Nu kan du sy en portmonnä!

Slutligen är det dags att njuta av ditt färdiga projekt! Den DIY-portmonnä du har skapat kommer att vara unik och representera din personliga stil. Använd den för att förvara dina pengar, kort och kvitton med stil.

Summa summarum, att sy en portmonnä är ett roligt och tillfredsställande projekt och enkelt projekt att komma igång med sömnaden. Genom att följa dessa steg kommer du att ha en fantastiskt handgjord portmonnä på nolltid. Glöm inte att experimentera med olika tyger och mönster för att skapa din egna orginella plånbok.

 

Följ och tagga oss gärna!

Det är ju så roligt att se vad våra produkter blir i slutändan! Har du sytt en portmonnä? eller något annat snyggt, tagga oss gärna (@tygverket) på Instagram eller Facebook!

 

BetalsättI vår webbshop kan du betala med Visa, Mastercard, American Express, Swish eller på faktura. Betala direkt eller på delbetalning och få dina varor levererade till närmaste utlämningsställe eller direkt hem till dig. För företag kan vi leverera direkt till leveransaddressen.

Du kan även beställa hemleverans eller välja att hämta upp dina varor i någon av våra butiker.

 

Kontaktuppgifter

Butiksadress:
S:t Paulsgatan 3 & 19
Stockholm

08-714 99 11
St. Paulsgatan 3: [email protected]
St. Paulsgatan 19: [email protected]

ÖPPETTIDER

Mån-Fre: 11-18
Lördag: 11-16
Söndag: 12-16

Öppettider helgdagar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Mailaddress:
 
 

Du kan såklart när som helst avbryta din prenumeration!

Läs mer om hur vi hanterar dina uppgifter här.

Copyright © 2009-2024 tygverket | E-post: [email protected] | Telefon: 08-7149911


Lägger till i kundvagnen

  • x