Otippat användningsområde

-- Jätteplåster i juteväv. En av de roligaste sakerna med vår butik är att våra kunder är så kreativa! Vi hittar våra produkter i diametralt olika projekt. Det är inte alltid kläder eller möbler alltså.

Konstfackseleven Andrea García Portolés examensprojekt: KURITA. Care for Soil

Andrea hörde av sig med ett roligt och viktigt projekt inför hennes examensutställning på Konstfack. Hon behövde några meter av den grövsta juteväven för att göra ett jätteplåster att läka kontaminerad jord med. Javisst!

 

Andrea förklarar:

Förorenad och näringsfattig jord i stora stadsområden är ett ständigt växande problem. Under tegelstenar, betong, asfalt och olika typer av mänsklig konstruktion har jorden täckts och glömts bort. Som en följd av detta har mänskliga invånare i städerna förlorat grundläggande kunskaper och anknytning till miljön, vilket bidrar till de negativa effekterna av vår klimatkris.

Vattenresiliens är nyckeln för städer som Stockholm, där negativa konsekvenser av skyfall redan börjar synas. En välstrukturerad jord med en god biologisk mångfald är lösningen för att bättre absorbera och behålla vattnet.

Utifrån ekofeministiska värderingar kring omsorg, empati och ansvar gentemot andra och miljön, fungerar mitt examensarbete som ett pedagogiskt verktyg för medborgare att återknyta till jorden och dess betydelse. Med hjälp av läkare-patient-leken som en parallell, syftar jag till att sprida kunskap om marksaneringstekniker genom att på ett roligt sätt engagera medborgare till att samarbeta.

Jätteplåster i juteväv

Vi vill ha mer grönt i staden!

Här är några av fördelarna med att prioritera odlad jord över ytterligare bebyggelse:

  1. Livsmedelsproduktion: Odlad jord möjliggör lokal livsmedelsproduktion, vilket kan bidra till att minska beroendet av importerade livsmedel och transportavstånd. Genom att odla mat i staden kan man främja en mer hållbar och självförsörjande livsmedelsförsörjning, vilket är viktigt för att möta de växande behoven i en urban miljö.

 

  1. Ekologisk hållbarhet: Odlad jord i staden kan fungera som viktiga grönområden och ekosystem som främjar biologisk mångfald och ekologisk balans. Det kan ge livsmiljöer för pollinatörer som bin och fjärilar samt skapa en habitat för fåglar och andra djur. Genom att bevara och integrera odlad jord i staden kan man bidra till att upprätthålla den biologiska mångfalden och förbättra den övergripande ekologiska hållbarheten.

 

  1. Grön infrastruktur: Odlad jord kan fungera som en del av den gröna infrastrukturen i staden. Grönområden och gröna tak kan hjälpa till att absorbera och filtrera regnvatten, minska översvämningar och förbättra vattenkvaliteten. Dessutom kan odlad jord fungera som en naturlig luftrenare genom att absorbera föroreningar och minska luftföroreningar.

 

  1. Hälsosamma stadsområden: Odlad jord ger möjlighet till rekreation, avkoppling och förbättrad hälsa för stadsbor. Grönområden och odlingar kan erbjuda en fristad från den hektiska stadsmiljön och fungera som sociala samlingsplatser. Dessutom kan fysisk aktivitet genom odling och trädgårdsarbete främja en hälsosam livsstil och välbefinnande.

 

  1. Klimatpåverkan: Odlad jord kan bidra till att minska klimatpåverkan genom att agera som kolsänkor och minska den urbana värmeön-effekten. Växtlighet absorberar koldioxid och andra växthusgaser från atmosfären och hjälper till att minska växthuseffekten. Dessutom kan gröna områden hjälpa till att kyla ner stadsområden genom avdunstning och skugga, vilket minskar behovet av energiintensiv luftkonditionering.

Hurra för Andreas examenesarbete som på ett roligt sätt engagerar medborgare till att odla mer mark!

 

 

 

Följ och tagga oss gärna!

Det är ju så roligt att se vad tygerna i våra butiker blir i slutändan! Har du gjort något oväntat av våra produkter? eller något helt vanligt? tagga oss gärna (@tygverket) på Instagram eller Facebook!

BetalsättI vår webbshop kan du betala med Visa, Mastercard, American Express, Swish eller på faktura. Betala direkt eller på delbetalning och få dina varor levererade till närmaste utlämningsställe eller direkt hem till dig. För företag kan vi leverera direkt till leveransaddressen.

Du kan även beställa hemleverans eller välja att hämta upp dina varor i någon av våra butiker.

 

Kontaktuppgifter

Butiksadress:
S:t Paulsgatan 3 & 19
Stockholm

08-714 99 11
St. Paulsgatan 3: [email protected]
St. Paulsgatan 19: [email protected]

ÖPPETTIDER

Mån-Fre: 11-18
Lördag: 11-16
Söndag: 12-16

Öppettider helgdagar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Mailaddress:
 
 

Du kan såklart när som helst avbryta din prenumeration!

Läs mer om hur vi hanterar dina uppgifter här.

Copyright © 2009-2024 tygverket | E-post: [email protected] | Telefon: 08-7149911


Lägger till i kundvagnen

  • x