3 tips för mörkläggning

-- Vårsolen är äntligen här! De senaste veckorna har vi haft snöstorm, regn och slutligen värmande vårsol. Lagom till de soliga, ljusa dagarnas återkomst passar vi på att belysa våra mörkläggningstyger lite extra denna vecka.

Här har vi listat de tre viktigaste sakerna att tänka på när du ska fixa mörkläggningsgardiner:

3 tips för mörkläggning

1.VÄLJ RÄTT TYG. För att blockera att solljuset letar sig in behöver du välja ett tätt tyg. Det finns många olika slags vävar speciellt framtagna för detta. Här på Tygverket har vi flertalet att välja bland, både i butik och som beställningsvaror. Det är väldigt individuellt i vilken grad du behöver stänga ute morgonsolen för att kunna sova gott. Vi har tyg för alla smaker. Här nedan listar vi de vanligaste och deras egenskaper. 

 

2.VAR NOGGRANN NÄR DU TAR MÅTT. Slarva inte när du mäter upp ditt fönster! Det finns inga standardmått, mät ordentligt där gardinerna ska sitta. Längre ner finns länk till vårt Youtubeklipp med tips om hur du går tillväga.  

 

3.SATSA PÅ BRA UPPHÄNGNING. Vi rekommenderar att montera en skena i taket och från vägg till vägg. Tyget får gärna hänga ända ner till golvet, med lite städmån, om du är riktigt känslig mot ljusinsläpp kan tyget gärna ligga i golv. På så sätt får du inga glipor där ljuset kan hitta in. Välkommen in i butiken där vi säljer skenor och tillbehör, du kan även få din skena kapad i rätt längd upp till 5,8m! 

 

 

 

Black-Out Mörkläggningstyg

Ett stelare, mer ”papprigt” mörkläggningstyg som är vävt i svart eller off white och täckt med plastig yta på ena sidan. Tyget faller inte lika mjukt som våra andra mörkläggningstyger, tänk mer rullgardin. Det enda av våra vävar som tar bort 100% av ljuset. Är du mycket känslig så välj detta tyg! Passar bra i fönster där morgonsolen ligger direkt på.

Används till:

>> Som foder till gardiner.

>> Snabb mörkläggning genom att slå öljetter i hörnen och fästa över fönstret med krokar.

Färger: Off White/Svart eller Vit/Off White
Material: 100% polyester
Bredd: 140cm
Tvättas i 30C

Mörkläggningstyg i flera färger och bredder

Ett mjukt mörkläggningstyg i flera färger - du väljer mellan 150cm eller 300cm tygbredd. Vid den bredare tygbredden kan tyget vändas, dvs tygbredden blir gardinens höjd. Då kan du sy extra Breda gardiner. Mörklägger bra, men lite solljus läcker igenom, speciellt vid direkt morgongass.

Används till:

>> Som gardin eller foder till gardin. Tyget används gärna tillsammans med tunna, skira tyger på en tvåspårsskena i tak eller vägg.

Färger: Off White, Svart eller Vit
Material: 100% polyester
Bredd: 150cm eller 300cm
Tvättråd: 30C Fintvätt.

Enfärgat Mörkläggningstyg i många färger

Ett mjukt mörkläggningstyg i många färger med 150cm tygbredd. Tyget har liksidig avig- & rätsida. Mörklägger bra, men lite solljus läcker igenom, speciellt vid direkt morgongass.

Används till:

>> Som gardin eller foder till gardin. Tyget används gärna tillsammans med tunna, skira tyger i tak eller vägg.

Färger: Gråblå, Gul, Lavendel, Ljusgrön, Orange eller Petrol
Material: 100% polyester
Bredd: 150cm
Tvättråd: 30C Fintvätt.

Mörkläggningstyg Struktur

Ett mjukt mörkläggningstyg i många färger med vävd struktur på rätsidan. Strukturen används med fördel in mot rummet för att ge en mer "levande" känsla till mörkläggningstyget. Mindre täckningsgrad än de släta mörkläggningstygerna.

Används till:

>> Som gardin eller foder till gardin. Tyget används gärna tillsammans med tunna, skira tyger i tak eller vägg.

Färger: Ljusgrå, Mörkgrå, Ljus Mullvad, Cream, Ljuslila, Mörkblå, Blå, Off White, Cerise, Orange, Solgul, Ljusblå, Linne, Vinröd, Rost, Smaragdgrön eller Ljus Oliv.
Material: 100% polyester
Bredd: 145cm
Tvättråd: 30C Fintvätt.

Mörkläggningstyg Melerad

Ett mjukt mörkläggningstyg i flera färger med melerad, något ojämn rätsida. Mindre täckningsgrad än både de släta mörkläggningstygerna samt det med struktur.

Används till:

>> Som gardin eller foder till gardin. Tyget används gärna tillsammans med tunna, skira tyger på en tvåspårsskena i tak eller vägg.

Färger: Gråblå, Ljusgrå, Vit, Beige eller Mint
Material: 100% polyester
Bredd: 150cm
Tvättråd: 30C Fintvätt.

Om våra mörkläggningstyger

Det är svårt att mäta hur mycket solljus de olika slags tygerna stänger ute men ljusa färger mörklägger några procent mindre än mörkare nyanser. Alla mörkläggningstyger förutom Black Out är mjuka, följsamma och har vackert fall. Dessa mörklägger till ca 80-90% och kan även kallas för "mörkläggande gardinfoder". Black Out Mörkläggningstyg är det tyget som, med sin plastade yta, mörklägger till 100%.

Kom även ihåg att gardinuppsättningen och avståndet mellan fönster och gardin påverkar mörkläggning. Ju mer plats och glipor solljuset har att ta sig igenom - desto mindre mörkläggning. Ska du inte täcka hela väggen, använd gärna en böj i slutet på skenan, så att gardinen kan täcka hela vägen in mot väggen och motverka glipor i ändarna.

Gardinskola på Youtube med Kajsa!

Har du sett att vi har en YouTube-kanal?

Klicka på bilderna nedan så kommer du tills Kajsas gardinskola. Här lär du dig mer om olika skenor, veckband, gardinuppsättningar och även hur du tar mått för gardiner.

 

Mörkläggning & Wave-gardin med djupa veck

Här har vi sytt upp volymiösa gardiner med djupa, mjuka veck i Enfärgat Mörkläggningstyg. Tyget är uppsatt med ett Wave-system i en väggskena. En wave-uppsättning gör att vecken alltid har samma distans från varandra och skapar en "färdigveckad gardin". Wave kan sys med olika mellanrum mellan vecken - ju större mellanrum desto djupare veck. Vill du ha en heltäckande mörkläggning bör wavegardinen kombineras med en kornisch, eller sitta i en ränna i taket. Ljus letar sig lätt upp genom vågorna mot taket annars. Vill du ha mer täckande rekommenderar vi veckband med enfingerkrok som kan gå ända upp i taket.

Mörkläggning med Monsoon-band & Stång

Här ser du en annan lösning för gardinuppsättningen: Monsoon-band!

Oftast använder vi veckband och fingerkrokar till våra gardiner, men om du har en stång kan du använda s.k. Monsoon-band. De ger ett luftigt uttryck som liknar att sy en kanal i tyget. Med detta band glider gardinen dock lättare på stången - och du behöver dessutom någon decimeter mindre tyg!

Gardinen på bilden är en fodrad gardin i Mimos Inredningstyg med foder i matchande Mörkläggningstyg Struktur.

 

Följ och tagga oss gärna!

Det är ju så roligt att se vad tygerna i våra butiker blir i slutändan! Om du mixat & matchat med något eller några av våra tyger, tagga oss gärna (@tygverket) på Instagram eller Facebook!

 

 

 

Mörkläggningsgardiner - en investering för en bättre sömn

En god natts sömn är viktig för hälsan och välbefinnandet. För att uppnå en bra sömnkvalitet är det viktigt att skapa en behaglig miljö i sovrummet. En av de viktigaste faktorerna för en god natts sömn är att sova i totalt mörker. Mörkläggningsgardiner är ett utmärkt val för att blockera ut ljus och skapa en mörk miljö i sovrummet.

Vi hjälper dig gärna med tips och råd och vi syr även upp efter dina mått i vår sömnadsateljé. Välkommen in i butiken på S:t Paulsgatan 19!

BetalsättI vår webbshop kan du betala med Visa, Mastercard, American Express, Swish eller på faktura. Betala direkt eller på delbetalning och få dina varor levererade till närmaste utlämningsställe eller direkt hem till dig. För företag kan vi leverera direkt till leveransaddressen.

Du kan även beställa hemleverans eller välja att hämta upp dina varor i någon av våra butiker.

 

Kontaktuppgifter

Butiksadress:
S:t Paulsgatan 3 & 19
Stockholm

08-714 99 11
St. Paulsgatan 3: [email protected]
St. Paulsgatan 19: [email protected]

ÖPPETTIDER

Mån-Fre: 11-18
Lördag: 11-16
Söndag: 12-16

Öppettider helgdagar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Mailaddress:
 
 

Du kan såklart när som helst avbryta din prenumeration!

Läs mer om hur vi hanterar dina uppgifter här.

Copyright © 2009-2024 tygverket | E-post: [email protected] | Telefon: 08-7149911


Lägger till i kundvagnen

  • x