Gardinskola -mätning

Grundläggande för all gardinsömnad är att du har rätt mått. Det är så tråkigt när måtten blir fel och vi får sy om. Det är lika bra att fokusera och göra rätt från början. Vi fortsätter vår Gardinskola - denna gång med tips och råd om mätning.

steg-för-steg-guide:

Steg 1: Förberedelse

Innan du dyker in i mätningen, se till att du har några grundläggande verktyg till hands. Du kommer att behöva något att måtta med (måttband, talmeter, tumståck, lasermätare etc), papper och penna för att anteckna mätningarna samt eventuellt en stege om fönstret är högt placerat. Gör gärna en skiss över ditt fönster och ytan runt omkring där du kan anteckna alla måtten.

Steg 2: Mät bredden

Börja med att mäta fönstrets bredd. Mät från den ena sidan av fönsternischen till den andra. Du kommer antagligen vilja parkera gardinerna på sidan om fönstret för att få in så mycket solljus som möjligt. Generellt brukar vi rekommendera att ha så mycket fönster fritt som möjligt, så gardinerna ska hänga utanför och ovanför fönstret. Har du en inte alltför stor vägg kan det vara snyggt att täcka hela väggen på sidorna om fönstret med tyg, detta är framförallt viktigt när du ska mörklägga, då vill du inte ha några glipor mellan tyg och vägg. Kolla vart du vill och har plats att parkera gardinerna på sidorna  av fönstret (vi rekommenderar ca 40cm för en vanlig tygbredd) och mät även den sträckan. (för att få reda på hur lång skena eller stång, samt hur mycket tyg du behöver)

Steg 3: Mät höjden

Börja med att mäta själva fönstrets höjd, placera måttbandet från fönsterbrädan/fönsternichen upp till nischens topp. Sen ska du bestämma dig för vart du vill montera gardinerna, ska de gå ända upp i tak? eller monteras på väggen? Väljer du att montera i taket mäter du hela sträckan från golv till tak. Vill du montera på väggen, en bit ner från taket så behöver du kolla om något är i vägen t ex element, förnsterbräda etc. Du kan välja att gardinerna ska sluta vid dessa hinder, mät då från önskad höjd på väggen ovanför fönstret, ner till där de ska sluta. Du kan även låta dem gå utanför och ner till golv ändå, men då behöver du montera skenan på en vinkel, så att skenan kommer ut från väggen och gardinen kan hänga fritt. (vi har vinklar upp till 30cm!) Notera hur lång vinkel du behöver, mät sen från önskad höjd på väggen, ner till golv och notera detta på din ritning.

Steg 4: Dubbelkolla och anteckna

När du har alla mått, dubbelkolla dem för att vara säker på att de är korrekta. Mät höjden på flera ställen (minst 3) de flesta hus är lite sneda, ja, det gäller även nybyggda hus. Anteckna dina resultat på ritningen. Detta kommer att vara din guide när du letar efter gardiner och gardinstänger.

 

 

 

Gardinskola -mätning

Gardinskolan -mätning på Youtube med Kajsa!

Har du sett att vi har en YouTube-kanal?

Klicka på bilden nedan så kommer du tills Kajsas gardinskola. Här lär du dig mer om hur du tar mått för gardiner.

 

Gardinskolan-mätning

Att mäta fönster för gardiner är en viktig förberedelsesteg för att säkerställa att dina gardiner inte bara passar perfekt utan också ger den önskade estetiken till ditt rum. Genom att följa dessa steg kan du vara säker på att välja rätt storlek och skapa en snygg och harmonisk atmosfär i ditt hem. Lycka till med ditt gardinprojekt!

Vi hjälper dig gärna med tips och råd och vi syr även upp efter dina mått i vår sömnadsateljé. Välkommen in i butiken på S:t Paulsgatan 19!

Följ och tagga oss gärna!

Det är ju så roligt att se vad tygerna i våra butiker blir i slutändan! Om du mixat & matchat med något eller några av våra tyger, tagga oss gärna (@tygverket) på Instagram eller Facebook!

 

 

 

BetalsättI vår webbshop kan du betala med Visa, Mastercard, American Express, Swish eller på faktura. Betala direkt eller på delbetalning och få dina varor levererade till närmaste utlämningsställe eller direkt hem till dig. För företag kan vi leverera direkt till leveransaddressen.

Du kan även beställa hemleverans eller välja att hämta upp dina varor i någon av våra butiker.

 

Kontaktuppgifter

Butiksadress:
S:t Paulsgatan 3 & 19
Stockholm

08-714 99 11
St. Paulsgatan 3: [email protected]
St. Paulsgatan 19: [email protected]

ÖPPETTIDER

Mån-Fre: 11-18
Lördag: 11-16
Söndag: 12-16

Öppettider helgdagar

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Mailaddress:
 
 

Du kan såklart när som helst avbryta din prenumeration!

Läs mer om hur vi hanterar dina uppgifter här.

Copyright © 2009-2024 tygverket | E-post: [email protected] | Telefon: 08-7149911


Lägger till i kundvagnen

  • x